“Boeken doorbreken de ketenen van de tijd - het bewijs dat mensen magie kunnen bedrijven.”

— Carl Sagan, Amerikaans Astronoom en Schrijver

CORONA

Houd collectief moed en individueel afstand

Categorie: Onmaakbaar

door


Er is een nieuwe corona hashtag trending op Twitter: #IStayHome, maar het laatste dat me deze week interesseert is social media. Buiten is het stil. De normaal drukke doorgangsweg straalt de rust uit van een doodlopende straat. Gelukkig brengen enkele spelende kinderen op de naastgelegen B-weg wat leven in de brouwerij. Binnen maak ik me zorgen over de grijze deken die over de wereld trekt. Een vooral ook koude deken, wanneer ik hoor dat mijn vader gezondheidsklachten heeft. Tot ieders opluchting blijkt het geen corona, maar maakt dat de geconstateerde longontsteking minder erg? Het zijn opeens rare tijden.

Covid-19.

Over de gehele wereld neemt corona bezit van onze 'luchtwegen'. Foto: J. Gauthier

Tijd is nu vooral een relatief begrip

Volgens premier Mark Rutte verkeren we in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Een kwartje dat vorige maand bij sommigen nog maar moeizaam viel. Toen probeerden organisatoren van grote sportcompetities nog krampachtig pre-corona planningen te handhaven. Daarin gingen een aantal heel ver. Zo werd de Formule 1 openings Grand Prix van Australië nog geen 1 uur voor de start geannuleerd. Viervoudig wereldkampion Sebastian Vettel zat toen al in het vliegtuig naar huis. Voor hem was één ding wel duidelijk: gezondheid is belangrijker dan geld.

Terwijl de gehele wereld inmiddels piepend en krakend tot stilstand komt, steggelen in Nederland de KNVB en de eredivisieclubs over het tijdig afwerken van de resterende duels. Corona zal het een zorg zijn. Als de KNVB niet oppast, staat straks de gezondheid van alle spelers ook (minimaal anderhalve meter) buitenspel. Nee, als er iets is dat corona ons duidelijk maakt, dan is het wel dat de coronapandemie geen enkele afspraak respecteert. Het ontneemt bedrijven, burgers en overheden de controle over de voorheen zo maakbaar geachte maatschappij.

Afstand tot elkaar en covid-19.

Steeds meer hotels sluiten hun deuren vanwege het coronavirus. Foto: Jeffrey Czum

Die ooit zo kneedbare samenleving 'viraleert' nu langzaam tot een onwrikbaar stuk staal; geen enkel doelgericht stappenplan biedt enig soelaas. Schoolexamens worden massaal afgelast, vakanties afgezegd, operaties uitgesteld en het werkende leven staat voor velen inmiddels volledig stil. Doorgang vindt alleen de dood - wereldwijd al 53.000 keer -, maar ook voor slachtoffers blijven de stoelen in de aula angstvallig leeg. Het kan haast niet anders of 2020 zal de boeken ingaan als het jaar dat niet(s) doorging.

Houd collectief moed

In de lente verlichte duisternis gloort, tussen stapels gehamsterd toiletpapier, gelukkig ook enige hoop. Waar in het pre-coronatijdperk het individualisme overheerste, ontvouwt zich nu een kleurrijke saamhorigheid. Alsof het zo moet zijn, en net op tijd, want het buigen van onwillig staal vereist niet alleen moed, maar ook veel kracht. Een inspanning waar we alleen samen sterk genoeg voor zijn. Laten we daarbij een voorbeeld nemen aan de sterke schouders in de zorg, het onderwijs, de hulpdiensten en het openbaar vervoer. Voorlopig nog even op anderhalve meter afstand, maar in de nabije toekomst hopelijk rug aan rug, zij aan zij.